19 серпня Яблучний Спас

У серпні ми відзначаємо 3 Спаси, і другий називається Яблучним. Кожне з цих свят символізує збір врожаю, адже саме в цей період починалася підготовка до зими. Сьогодні ми розповімо, звідки з'явилося це свято, як його заведено відзначати і поділимося кількома рецептами святкових страв, якими можна порадувати свою сім'ю цього дня.

Що таке Яблучний Спас

У серпні народ починав готуватися до зими й збирати врожай. У деяких джерелах зазначено, що назва свята походить від слова «рятуватися». Нібито люди рятували себе від голодної зими. І традиції святкувати збір врожаю з'явилася задовго до приходу християнства.


Історія Яблучного Спаса

У Яблучного Спаса є інша, менш відома назва — Преображення Господнє, що має вже християнське коріння. За легендою, Ісус пішов до гори Фавор, взявши з собою трьох учнів: Якова, Петра та Івана. Там же він змінився, чому дуже здивувалися апостоли. Його одяг став білим, а обличчя засяяло, наче сонце. Тоді ж з’явилися пророки, а голос з неба наказав апостолу слухатися Ісуса. Так вони повірили, що Ісус дійсно був сином Божим. У той час і дізнався Ісус про свою долю і про те, що він насправді прийшов на землю, щоб взяти на себе гріхи людей.

Пізніше саме Преображення обрали для того, щоб відзначати врожай фруктів, оскільки для цього підходила його дата. Як і багато православних свят, Спас має у собі дуже багато дохристиянських традицій.

Традиції та обряди Яблучного Спаса

Головна традиція Яблучного Спаса — святити яблука і пригощати ними інших. Коли ви ділитеся освяченим фруктом з родиною і близькими, вважається, що ви ділитеся з ними також благополуччям і родючістю. Крім цього, яблуками пригощали й жебраків.

Народ любив співати пісні й на Преображення. У такий спосіб проводжали сонце в полі або ж дякували за врожай. Але піснями святкування й закінчувалося, адже під час Успенського посту веселитися було заборонено.

Близька осінь нагадувала про себе, і до цього часу мали бути зібрані не одні тільки фрукти. Люди вже зазвичай закінчували збирати пшеницю і трави для ліків. А після Другого Спаса треба було починати засівати озимину. До церкви на освячення несли все, що вдалося зібрати до цієї години: від яблук і слив до помідорів і колосків пшениці. Усі плоди вважалися даром від Бога народу за його працю і слухняність.

Молоді дівчата обов’язково ворожили. Для цього вони намагалися зрізати шкірку біля яблука, щоб вийшло найрівніше. Якщо ниточка шкірки обривалася, то найближчого року про заміжжя дівчині можна було не мріяти. Потім кожна кидала шкірку лівою рукою через плече. В отриманому візерунку і було ім'я звуженого. Далі треба було залишити яблуко на ніч. Якщо птахи його тільки клювали, то хлопець, якого наворожили, скоріш за все буде ненадійним. Якщо більшу частину яблука з'їли птахи, то на скоро з'явиться суперниця. А ось зниклий фрукт говорив тільки про те, що з цією людиною дівчині не по дорозі.

Тим, кому не треба було ворожити на судженого, можна було просто дізнатися свою долю на наступний рік. Якщо перше з'їдене в цей день яблучко кисле, значить і життя таким буде, а ось солодкий фрукт був провісником хорошої долі.

На Спаса не забували й про покійних родичів. На Преображення обов'язково потрібно піти на кладовище і пом'янути всіх померлих.

Що не можна робити до Яблучного

Зазвичай у християнстві заборони стосуються тільки конкретних свят і днів, проте з Преображенням існує ще одне правило. Багато хто вірив, що їсти новий урожай фруктів і овочів до Яблучного Спаса — погана прикмета.

Чи можна їсти яблука до 19 серпня?

У народі існувало повір'я, що так краще не робити, особливо жінкам, у яких померли діти. Якщо в сім'ї, яка втратила дитину, порушать це, то вважалося, що покійному малюкові на небесах не дістанеться гостинців божих. Крім заборони на яблука, була заборона і на інші фрукти, які святили в храмах цього дня. Їсти до Спаса можна було тільки огірок.

Особливо ця заборона стосувалася жінок. Їм яблука заборонялося їсти до самого Спаса. Це обмеження існувало через гріховний вчинок Єви, яка, смакуючи забороненим плодом, позбавила себе й інших людей райського життя.

А ось у день Яблучного Спаса і пізніше — саме час поласувати фруктами. Причому найкраще ласувати освяченими плодами. Перший з'їдений шматочок яблука на Спас мав чарівну силу. Для цього потрібно загадати бажання, поки їси освячений фрукт. Цікаво також те, що збирати яблука для освячення зазвичай довіряли дітям, оскільки дитяча рука ще не встигла нагрішити, і тому Бог більше любить дітей.

Що не можна робити 19 серпня

Яблучний Спас, як і будь-яке інше християнське свято, має низку заборон. Наприклад, працювати вдома 19 серпня не можна, можна тільки в саду або ж на кухні. Також суворо заборонено в цей день зганяти з себе різних комах, особливо мух.

До 27 серпня все ще триватиме Успенський пост. Тому занадто розважатися не можна, як і вживати в їжу м'ясо, яйця і жирне. З нагоди свята дозволено трохи пом'якшити піст, додавши на стіл рибу і червоного вина. Заборонено було злитися і лаятися.

Чому цього дня в храмах освячують яблука

Здавна головним предметом освячення на Спас був виноград. Його святили, бо в Єрусалимі в цю пору він саме достигав. А от в Україні виноград тоді ще не вирощували, тому для освячення були обрані яблука. Вони також заспівали до Преображення.

Інші народні традиції та обряди

Оскільки це свято не стільки християнське, скільки народне, традицій у ньому багато. І більша частина з них пов'язана з фруктами та новим урожаєм.

Діла милосердя

На Спаса дуже важливо було пригостити освяченими яблуками бідняків. Ті, хто насмілився такого не зробити, вважалися гріховними й дуже злими людьми, що аж інші вважали за краще не мати з ними справу.

Існує навіть приказка «На Спас навіть жебрак з'їсть».

Райські яблука

Райські яблука — ті яблука, які Бог на небесах роздає померлим діткам. Вони їх отримують, тільки якщо їхні батьки втрималися від вживання яблук у їжу до 19 серпня. Інакше покійні діти залишаються в це свято без гостинців.

Звичай садівників

В саду і на полі цього дня працювати не заборонялося. Садівники, як ніхто інший, дякували в цей день Богові за щедрий урожай. Цікавий факт: існує сорт яблуні під назвою «Яблучний Спас» і він вважається дуже хорошим, стійким до погодних умов, а також славиться ранніми термінами дозрівання.

Особливості святкового столу

Оскільки все ще тривав піст, існували обмеження щодо їжі в цей день. Була заборона на м'ясо, смажену їжу, яйця і молочні продукти. А ось рибу й вино додавати на святковий стіл дозволялося. Однак у будь-якому випадку головне, що прикрашало святкування, були фрукти й овочі з нового врожаю. Обов’язково треба було з’їсти освячені плоди, щоб подякувати Богові за родючий рік.

Не забував народ і про звичайні страви: на столі завжди був хліб, оскільки він вважався символом сім'ї.

«Що збудеться — не минається...»

Вважалося, що перший вкушений плід на Спаса виконував бажання. Хтось просто загадував собі щасливого життя, а, наприклад, молоді дівчата ворожили на наречених. Вони ж завжди засуджували «Що загадано — то надумано! Що надумано — то збудеться! Що збудеться — не минеться!»


  • Прикмети та повір'я на Яблучний Спас

    Цікаво, що разом із забороною на вбивство будь-яких комах на це свято, існує повір'я, що якщо муха сяде на руку двічі, то це до виконання бажань.

    Також народ по погоді на Спас передбачав погоду на холодну пору. Опади віщували дощову осінь та снігову зиму. А от якщо сухо, то і під час холодів снігу і дощів буде мало.

    Оскільки Спас завжди символізував прихід осені та кінець літа, вважалося, що після 19 серпня ночі стають помітно холоднішими.

    Вірші про Яблучний Спас

    Для народу врожай означав дуже багато, і родючий рік був справжнім щастям. Тому люди дуже любили складати вірші про це свято.

    Яблучний спас у живописі

    Більшість відомих картин на цю тему належать російським художникам 19-20 століть. Зазвичай на картинах зображені найзвичніший нам сюжет: збір яблук, натюрморти зі святковим столом, кошики, повні фруктів, сімейні застілля або діти, що поїдають яблука. Серед українських художників відомий Степан Колесніков, який на своїй однойменній картині зобразив вже немолоду жінку, що збирає фрукти.


Вітання з Яблучним Спасом

Сьогодні, перш за все, Яблучний Спас є сімейним святом, тому люди здебільшого надсилають листівки близьким і рідним. Ми для вас підготували кілька для натхнення або використання, і будемо раді, якщо вони вам сподобаються!

Яблучний Спас: пісні рецепти

Святковий стіл на Спаса не був так само переповнений смаколиками, як, наприклад, на Масляну або Великдень, оскільки дуже наїдатися було заборонено. Однак усе одно народ готував різні страви з нового врожаю. Головним інгредієнтом всіх страв звичайно ж були яблука. З них готували варення, пекли пироги й варили компот.

Лящ варений з яблуками та хріном

Візьміть ляща вагою в 1,5–2 кг, почистіть його, посоліть і розріжте. Далі покладіть його в киплячий оцет на кілька хвилин. Окремо від риби зварити петрушку, цибулю, селеру і порей з прянощами. Бульйоном залити ляща, попередньо його процідивши. Далі варити все це на сильному вогні. Основна частина страви готова до подачі. Ви можете додати до страви дольки лимона. Щоб риба стала святковою, додайте до неї терті яблука, змішані з хріном і спеціями як соус.

Вареники з яблуками

Для вареників вам знадобиться борошно, молоко, окріп, яйце, олія, сіль, цукор, а також яблука.

Спочатку потрібно змішати в мисці 2 столові ложки борошна, чайну ложку солі та половину столової ложки цукру. Потім підігріти склянку молока і вилити його в суху суміш, а також додати туди пів склянки води, столову ложку масла, борошно і яйце. Коли тісто стане однорідним, його потрібно почати вимішувати руками. Далі необхідно виліпити вареники. Готувати їх можна у воді або на пару.

Варення з яблук з ваніллю і корицею

Помийте і дрібно наріжте 3–4 кг яблук, засипте їх 1 кг цукру. Залиште фрукти в такому стані на ніч. Вранці доведіть суміш до кипіння, після чого варить близько 20 хвилин на повільному вогні. Остудіть яблука, і повторіть кип'ятіння ще двічі. Вже наприкінці можна додати спеції до смаку: ваніль, корицю, лимонну кислоту або щось інше.

Пісні оладки з яблуками

Натріть 2–3 яблука на терці, після чого збризніть їх лимонним соком. У миску додайте 50 мл води, чайну ложку розпушувача, 2 столових ложки цукру, тріску і 3 столових ложки борошна і перемішайте. Отриману масу викладіть на пательню з антипригарним покриттям у вигляді оладків і смажте до золотистої корочки.

Компот з яблук

Для цього напою вам знадобиться 600 грамів яблук, 2,5 л води половина склянки цукру. Для початку почистіть яблука від серцевин і наріжте їх великими шматами. Найкраще вибирати тверді плоди. Яблука доведіть до кипіння у воді, після чого додайте цукор і, коли він повністю розчиниться, варіть ще пару хвилин. Далі компот потрібно зняти з вогню і дати охолонути. Наприкінці найкраще поставити напій у холодильник, процідивши його через ситце.

Пісний десерт з яблук

Якщо ви дотримуєтесь посту, то цей рецепт для вас буде особливо актуальним. Візьміть 4 яблука, 150 мл яблучного соку, 1 ч. ложку розпушувача, 150 грамів борошна, пів склянки цукру, 3 столові ложки рослинної олії, а також спеції до смаку.

Для початку змішайте всі сухі сипучі інгредієнти. В іншій мисці з'єднайте масло і сік, а потім додайте туди суху суміш. Нарізані й очищені яблука треба додати в тісто і залишити на 10 хвилин. Висипайте в форму для випічки, змащену маслом. Випікати слід в розігрітій до 190 градусів духовці протягом пів години. Для сиропу змішайте масло і цукор. Його варто вилити на пиріг, після чого протримати десерт ще 10 хвилин в духовці.

Якого числа Яблучний Спас у 2022, 2023, 2024 році

Яблучний Спас не відраховується від Великодня, як більшість християнських свят, а має постійну дату. У православних християн він відзначається 19 серпня. Католики ж святкую його 6 серпня або наступного воскресіння після нього, якщо день випадає на будні.

Свята завтра